Frost Byte LAN

Frost Byte LAN

Spelarkader

Japan har länge varit en av de ledande gaming-kulturerna som presenterat stora tillverkare, spelfenomen och i moderna tider, även proffsspelare på den globala scenen. Det är också i Japan som de klassiska spelarkaderna fortfarande överlever, även om antalet är betydlig färre än vad de var i mitten av 80-talet, då de fanns i flest nummer. Tokyo är staden där alla typer av subkulturer frodas, men kanske framför allt, spel- och elektroniknördarna. I kvarteret Akihambra kan man vandra gata upp och gata ned, fyllda med enbart spel- och prylbutiker, cosplay-caféer – och spelarkader. Moderna arkader är en mix av klassiska arkadspel, klomaskiner och animefigurer vilka tillsammans aspirerar till att locka en yngre publik. Dock är det så att de spelarkader som finns kvar i Japan oftare besöks av den generation som växte upp med dem, än den nya generation spelentusiaster som formas idag.

Spelarkadens överlevnad

I Japan har spelarkaderna överlevt, även om det är med nöd och näppe. Från de 45 000 arkader som fanns registrerade under 1980-talet står nu bara 10 % kvar. Spelen man kan välja mellan är fortfarande klassiska arkadspel – Pacman, Street Fighter, Space Invaders, men också helt nya, stora apparater med simulering, VR och motion-sensorer. För att tillgodose de spelare som efter flera decennier troget fortsätter besöka spelarkaderna är nu stolarna mjukare, volymen lite lägre och läskmaskinerna fyllda av te och kaffe. Många affärsmän slår ihjäl en timme i arkaden mellan sina affärsmöten, och vissa stressar ned efter en lån dag på jobbet innan tåget går hem. Även om arkaderna är färre och speltillverkarna numera tjänar sina stora summor på konsoler och hemmaspelande överlever spelarkaderna i Japan tack vare sin åldrande, traditionella befolkning. Arkaderna har inte haft samma tur i Europa och USA.

Barcades

Det är fortfarande möjligt att hitta enskilda spelarkader runt om i Nordamerika och även på vissa ställen i England, även om de är få. För att hålla liv i arkadkulturen har man dock även här valt att rikta sig till en äldre publik: de sjuttio- och åttiotalister som fortfarande glorifierar sin uppväxt, gärna med ett glas öl i ena handen och Journey i högtalarna. Både i USA och Storbritannien kan man besöka dessa Barcades, pubar fyllda med klassiska arkadspel och arenarock i spelhallsmiljö. I Sverige har Barcades inte slagit igenom ännu, men visst kan man spå en framtid för konceptet även här, då vi har en stark spelkultur bestående av människor från flera generationer. Just nu finns det bara en överlevande arkadhall i landet och det är den på Liseberg som kanske finns kvar just på grund av att den är en del av nöjesparken. Den öppnade portarna 1969 och har sedan dess hållits vid liv genom mängder av uppgraderingar och renovationer. Numera är arkadhallen fylld av stora simuleringar, fps-maskiner, dansgolv och andra spel vilka det är tekniskt sett mer eller mindre omöjligt att spela i vardagsrummet. Det krävs att man lockar med något mer än bara vanliga spel för att en yngre generation ska vilja betala tio kronor för tio minuters underhållning. Det är fullt möjligt att utvecklingen av VR kommer att leda till fler offentliga arkadhallar då dessa spel och tekniken som krävs i många fall är för dyr och avancerad för att installera i hemmet. Helt klart är att TV- och datorspel upplever en renässans, och med detta kan vi hoppas att de klassiska arkadhallarna tågar tillbaka in i svenska hjärtan!