Frost Byte LAN

Frost Byte LAN

Nintendos största milstolpar

Det finns väl få gamers som förnekar vilket inflytande Nintendo haft på spelvärlden genom åren, och även om man själv föredrar andra konsoler eller datorer har man Nintendo att tacka för mycket. Inte bara låg de i förkant med utvecklingen av tekniken och konsolerna, de har också skapat odödliga spelserier som andra speltillverkare bara kan avundas. Få spel har åtnjutit samma legendariska status som Super Mario eller legenden om Zelda, och idag är många av karaktärerna några av världens största kändisar. Trots tuff konkurrens fortsätter företaget att vara världsledande på marknaden och både nya och gamla gamers fascineras av de klassiska 8-bit-spelen, likväl som de nyskapande Wii-spelen och 3DS. Visste du att Nintendo faktiskt grundades redan 1889, då man tillverkade spelkort för hand!

Världsledande från första stund

Redan när Fusajiro Yamauchi grundade Nintendo 1889 lades grunden till en hundraårig framgångssaga. Då började man tillverka spelkort, så kallade Hanafuda, vilka omedelbart blev en succé. Efter att ha ökat i omsättning blev man 1953 det första företaget att tillverka spelkort i plast i Japan – en liten förändring som gjorde att man dominerade marknaden för spelkort. Sådana små innovationer gjorde snart Nintendo till ett expanderande spelföretag och efter ett besök i USA under 60-talet slöt Nintendo ett avtal med Disney. Genom att sätta Disneykaraktärer på spelkorten nådde man en helt ny kundkrets och 1962 kunde man börsteckna Nintendo. Efter att ha haft fingrarna i en mängd olika sidoprojekt, som taxiföretag och matbutiker, satsade man under 1960-talet på elektroniska leksaker. Under det första decenniet kom The Ultra Hand, som var en mekanisk robotarm, The Ultra Machine som var en baseballkastare och Nintendo Beam Gun som var en ljuspistol.

Världsledande från första stund

TV-spel

Det japanska 70-talet präglades av den allt mer växande arkadspelsmarknaden och även Nintendo ville ha en del av denna kaka! Efter ett gäng mer eller mindre lyckade arkadspel kläckte man idén att utveckla konsoler som folk kunde spela i sina egna hem. Genom ett samarbete med Mitsubishi tog man fram den första Color TV Game som gavs ut i flera olika upplagor. Bland annat kunde man spela Donkey Kong på en av dessa konsoler, ett spel som en ung Shigeru Miyamoto låg bakom. Miyamoto skulle snart komma upp med den geniala idén om en spelserie baserat på en italiensk rörmokare, men också en fantasy-serie där en evigt kämpande grönklädd karaktär slåss mot drakar och köttbullespottande dammsugare för att befria en prinsessa. Ja, Miyamotos idéer tog Nintendo till den världsledande ställning som företaget har idag. 1983 kom tillslut vad som skulle ta Nintendo hela vägen upp till toppen – Famicom. Famicom är mer känd som NES, Nintendo Entertainment System och är just den konsolen som vi kanske förknippar allra mest med företaget. På drygt ett år hade man sålt 2,5 miljoner av NES i Japan, och under 80-talet tog man sig också in på den nordamerikanska och europeiska spelmarknaden.

TV-spel

Moderna Nintendo

Bortsett från dessa viktiga milstolpar i Nintendos tidiga historia har man också fortsatt att vara en progressiv kraft på spelmarknaden. Deras GameBoy var den första bärbara konsolen 1989 och 2006 släppte man den revolutionerande konsolen Wii, som är deras bäst säljande till dags dato. Istället för att prioritera grafik och teknologi fokuserade man utvecklingen av Wii kring spelglädje och upplevelse vilket snabbt blev en succé bland den breda massa som inte skulle kalla sig gamers. Nintendo har genom åren skapat riktiga kultspel som lockat hardcorespelare och ständigt legat i förkant vad gäller teknik och spelidéer, men de har också lyckats hitta vägen till varje svenssons hjärta genom att göra spelen tillgängliga och lättförståeliga.