Frost Byte LAN

Nintendo Switch – En spelkonsol som är innovativ

Nintendo Switch (NX) är den sjunde i raden av spelkonsoler som Nintendo har lanserat och den är stationär, men ändå samtidigt bärbar. Detta tack vare att konsolen är en hybrid, som gör det möjligt att både spela hemma på tv:n eller ta med sig den när man är på spång. NX har en liten LCD-skärm som har två kontroller är avtagbara sittandes på sidorna.

För att spela hemma på tv:n finns det en dockningsstation som följer med konsolen, som den sätts i. Därefter projekteras spelet på tv:n och spelaren använder handkontrollerna för att roa sig och ha kul. Spelen lanseras på kassetter typ de som det tidigare Nintendo 3DS har. Switch är inte portabla med andra Nintendo-spel.

Spelkonsollens alla delar

Det finns två handkontroller kallade för – ”Joy-Con” till Nintendo Switch och dess två är avtagbara. Kontroller har inbyggt vibrationer och rörelsekontroll, vilket betyder att spelaren styr spelet med sina handrörelser. Detta samtidigt som feedbacken ges i form av vibrationer i kontrollerna under spelets gång. Det går att köpa fler handkontroller om det finns behov av detta.

HX är utrustad med en multitouch-skärm som är 6,2 tum och har en HD-upplösning på hela 1 280 x 720. Den höga skärmupplösningen ger spelaren möjligheten att se detaljer under spelets gång. I enheten finns ett flashminne inbyggt och minnet är på 32 GB. Det går att utöka minneskapaciteten med ett 256 GB minne. I själva spelkonsolen finns det tillgång upp till 2 TB (2 000 GB), vilket innebär att Nintendo Switch erbjuder ett stort utrymme för användarna.

Nybörjarguide för Nintendo Switch-ägare

Det första steget är att ta sig en titt på Nintendos egen video just för Nintendo Switch som hittas på deras hemsida. Därefter startar man konsolen och ställer in vilket språk som ska vara på den. Glöm inte bort att läsa all nödvändig information som finns i spelkonsolen. Sedan är det dags att välja vilket nätverk som ska finnas på enheten. Fungerar inte konsolen kan en uppdatering av nätverket behövas göras.

Nybörjarguide för Nintendo Switch-ägare
Nybörjarguide för Nintendo Switch-ägare

Nästa steg är att välja tidzon som man befinner sig i och därefter väljer man om tv:n ska kopplas in, men det kan göras senare. Vill man koppla in konsolen till sin tv, sätts konsolen utan handkontrollen i dockningsstationen som är ihopkopplad med tv:n. Den som vill kan välja en ikon bland ikonerna som finns i Switch för att veta vem som är vem. Behövs föräldrarkontrollen behöver den också ställas in. Klicka på Home-knappen för att få upp menyn och därefter väljs vilket spel som ska spelas.

Vilka spel finns?

Det finns en uppsjö av spel att välja mellan som det går att ha skoj och få underhållning med. Man kan spela själv eller tillsammans med kompisar och då finns det exempelvis spel så som ”Mario Kart Deluxe”, ”ARMS” och ”Splatoon 2” att välja mellan. Självklart finns det också olika spel med sporter som exempelvis ”NBA 2K1812” och ”EA Sports Fifa 18”.

För singelspel finns det speltitlar som till exempel ”Super Mario Odyssey”, ”Fire Emblem Warrios”, ”Xenoblad” och ”The Elder Scrolls V: Skyrim”. Spelen till Switch finns i två olika utförande, antingen köps spelversionen i butiker eller laddas ner från nätet. Oavsett vilken version som väljs har spelen samma innehåll.