Frost Byte LAN

Frost Byte LAN

Klassiska spel

Nu för tiden är spelen extremt välutvecklade och ger en väldigt verklig upplevelse. Spelvärlden är uppbyggd med otroligt bra grafik och fysikmotorer. Den som kliver in i spelvärlden finner sig verkligen i en helt annan värld, fylld av fantasi och magi. Men nya spel i all ära. I den här artikeln ska vi blicka tillbaka i tiden, till spelen som var med från början. Klassiska retrospel som formade spelbranschen till vad den är i dag. Gamla, klassiska spel kanske inte har samma häpnadsväckande grafik som moderna spel, men de har något annat. De har en makalös spelkänsla, och framför allt framkallar de en ovärderlig känsla av nostalgi. Dessa spel får en inte att resa till en annan värld, utan till sin egen barndom – och det är om möjligt ännu bättre.

Tetris

Alla minns väl Tetris – spelet där det gäller att tänka snabbt och placera de nedfallande blocken rätt. Ett enda litet misstag kunde förstöra hela spelomgången. Och kanske var det detta faktum som gjorde Tetris så beroendeframkallande. Du strävade alltid efter att slå ditt eget highscore, men om du tappade koncentrationen för ett ögonblick var det kört. Om ett enda block hamnade lite snett (vilket alltid hände) så var det otroligt svårt, oftast omöjligt, att ordna. Då havererade bygget snart och du blev tvungen att börja om från början. Att det hela tiden blev svårare och svårare, samtidigt som det blev allt jobbigare att hålla koncentrationen på topp ju längre spelet fortgick, gjorde inte saken bättre. Ofta kände man ändå att man var så nära, och att man inte skulle göra samma misstag igen, så man fortsatte att spela, om och om igen.

 

Snake

Snake på Nokia 3310 var en höjdare på skolgården runt millennieskiftet. Kidsen drog ut på rasten och samlades i klungor där de stod och spelade Snake. Alla i klassen tävlade om att får högst score, och alla såg givetvis upp till den som för närvarande innehade highscore i klassen.  Även Snake var enormt beroendeframkallande. Trots att spelet i sig var så simpelt kunde man spela timmar i streck. För man var alltid nära att slå sitt eget rekord, och om man bara lyckades undvika att trassla in sig den här gången så skulle det nog gå vägen! En gång till, och en gång till. Ormen ringlade sig sakta fram, åt och åt, och blev större och större. Men man kraschade bara om och om igen, och kunde bara drömma om att någon gång bli bäst i klassen.

Snake

Pacman

Även Pacman är ett riktigt klassiskt retrospel. Och liksom Tetris och Snake följer det samma vinnande koncept. Det är enkelt, frustrerande och beroendeframkallande. Spelidén är simpel: akta dig för spökena. Allt du behöver göra är att undvika att bli fångad. Men det är inte så enkelt som det låter. När du rör dig runt på banan kommer du ofrånkomligen att bli upptäckt av något spöke, jakten är igång, och snart kommer du att vara omringad utan någon stans att ta vägen. Det är frustrerande, du kommer att bli arg, men du kommer att spela igen. Om och om igen!