Frost Byte LAN

Frost Byte LAN

Kända datorspel, Minecraft

Kända datorspel, Minecraft

Det finns många kända datorspel såsom Minecraft. Och i denna artikel kommer vi att skriva mer om just detta spel för att väcka nyfikenhet. Det finns få spel som vuxit så mycket och som är så stimulerande som Minecraft. Spelet passar såväl dig som är ungdom, som för vuxna. Vi vill tweeka denna artikel genom att berätta om saker du inte redan visste. Så oavsett om du redan är en ivrig spelare eller aldrig spelat spelet innan, så hoppas vi att detta är intressant.

Den första Minecraft-versionen skapades på bara sex dagar

2009 planerade den svenska programmeraren och designern Markus Persson (känd av fansen som ”Notch”) att skapa ett sandlådespel – ett som möjliggör gratis utforskning av en virtuell värld – för lanseringen av sitt nya företag, Mojang AB. Persson började arbeta med det som nu är Minecraft den 10 maj samma år. “Alfa-versionen” av Minecraft gjorde sin offentliga debut redan nästa dag.

Efter Minecrafts release för PC, skulle Mojang regelbundet uppdatera och finjustera spelet tills den levererade det företaget ansåg vara sin fulla version. Detta gjordes den 18 november 2011.

Spelets första namn var annorlunda

När Persson startade utvecklingsprocessen, namngav han projektet som “Cave Game.” Namnet ändrades snart till Minecraft: Order of the Stone och i slutändan till bara Minecraft.

Minecraft inspireras av många andra spel

Minecraft har en viktig roll på en av Stockholms mest populära gymnasier
Minecraft har en viktig roll på en av Stockholms mest populära gymnasier

Minecrafts skapare har förmedlat PC-videospel som bland annat Infiniminer som den främsta påverkan för Minecraft. Persson har uttryckt särskilt uppskattning för Infiniminer och hävdat att han ville matcha dess estetiska charm med RPG-stil.

En av Minecrafts främsta infödda arter är ett kryp, ett elektriskt laddat rovdjur. Persson avsåg inte inte att designa ett sådant monster; han försökte skapa en gris, men bytte av misstag ut siffrorna för önskad höjd och längd när man skrev in koden. Resultatet blev detta kryp. En annan tilltalande Minecraft-art är Enderman. Medan denna varelse är nästan obegriplig för det mänskliga örat.

Minecraft har en viktig roll på en av Stockholms mest populära gymnasier

2013 la Viktor Rydberg gymnasiet i Stockholm spelet Minecraft som en obligatorisk del av läroplanen för alla sina 13-åriga elever. En lärare förklarade anledningen vara följande: “De lär sig om stadsplanering, miljöfrågor, få till saker och ting och hur de ska planera för framtiden.”

Många har dock lärt känna spelet så här; enligt en studie utförd av Annenberg School of Communications sågdoktorand Alex Leavitt, att en tredjedel av de tidiga Minecraft-användarna först fick nys om spelet via vänner och en tredjedel upptäckte spelet via YouTube-videor.

Minecraft har under senaste åren vuxit kraftigt och internationellt. Spelet ägs numer av Microsoft och har tack vare detta blivit mer populärt än någonsin. Förutom att spelet fått utmärkelser av BAFTA och MER med flera, så används spelet alltmer inom skola och utbildning. Fram till maj 2019 hade det sålts över 176 miljoner Minecraft-spel, vilket är anmärkningsvärt för en svensktillverkad spelutvecklare. Mojang som står bakom har verkligen lyckats och än idag så är intresset för spelet mycket stort. Vi rekommenderar dig att prova på det vid tillfälle!