Frost Byte LAN

Frost Byte LAN

De mest populära datorspelen

Det finns en uppsjö av datorspel i en uppsjö olika genrer, för olika åldrar, för män och/eller kvinnor och så vidare. Men man kan ändå se en trend av vad som lockar den största massan datorspelare och det är vapenstrider mot hundratals andra spelare. Dagligen spelar miljontals människor de så kallade last man standing-spelen som handlar om överlevnad, utforskning och samlarteknik och dessa har slagit alla rekord i gamingvärlden.

År 2017 fullständigt stormade spelet PlayerUnknown’s Battlegrounds, som förkortas PUBG, förbi tidigare vinnare som det populära och välkända Counter-Strike:Globla Offensive. Denna snabba frammarsch stressar utvecklarna rejält när det gäller att hålla efter med servrar och uppdateringar. PUBG har totalt sålts i hela 30 miljoner exemplar. Resident Evil 2 ligger säker bland toppspelen 2019. Detta kan kallas för ett överlevnadsskräcksspel och är en hyllad remake av spelet från 1998 med samma namn. Här används funktionen Third Person Shooter, även förkortat TPS, vilket är en undergrupp av 3 dimensionella skjutspel där man hela tiden ser spelarens karaktär på skärmen. Karaktären är huvudsakligen en skytte. Det mest spelade spelet på populära spelplattformen Steam är Dota 2. Detta är ett actionorienterat strategidatorspel med fantasytema, även kallat en Multiplayer online battle arena, förkortat MOBA. En spelare kontrollerar en enda karaktär i ett lag som tävlar mot ett annat.

Actionrollspel i en öppen spelvärld

En annan listetta är Grand Theft Auto V, vanligtvis förkortat GTA V, som är den femte delen i Grand Theft Auto-serien. Spelet som lanserades år 2015 är utvecklaren Rockstars hittills största spel. Det här är ett så kallat actionrollspel som man spelar i ett trepersonersperspektiv i en öppen spelvärld. Även här, i likhet med PUBG, använder sig spelarna av närstridsattacker, skjutvapen och sprängämnen och spelaren ska utföra olika uppdrag. När GTA V gavs ut slog det alla försäljningsrekord och drog in 800 miljoner dollar de första 24 timmarna och 1 miljard dollar de första tre dagarna. Detta har gjort spelet till världens snabbast säljande underhållningsprodukt. Ännu ett datorspel som är värt att lyfta är det hyllade The Witcher 3: Wild Hunt. Detta utsågs till 2015 års bästa spel men fortsätter att hyllas. Även detta är ett actionrollspel som man spelar i ett tredjepersonsperspektiv i en öppen spelvärld. Här slåss man med hjälp av svärd och magi och utför sido- och huvuduppdrag och färdas till fots och på häst.

Indieutvecklade spel

Andra topprankade spel är så kallade indiespel. Det är självständiga spel som utvecklas av individer, små grupper eller små oberoende företag och dessa spelutvecklare är oftast inte stödda ekonomiskt av spelutgivare. Dessa spel kräver inte godkännande av en förläggare. Spelet Inside är ett populärt indieutvecklat spel. Detta är ett så kallat pussel-plattformsspel och äventyrsspel där man ska styra en ung pojke som ska lösa pussel och därmed undvika döden. Undertale anses vara ett av spelhistoriens mest överraskande spel. Detta är ett indiespel i genren datorrollspel och är inspirerat av spel som Mario & Luigi och Final Fantasy. I Undertale kontrollerar man en människa som faller under jorden och in i en värld av monster. Det gäller att hitta en väg ut… eller bli fast för alltid.

Indieutvecklade spel