Frost Byte LAN

Frost Byte LAN

De bästa FPS-spelen

Att spela FPS-spel kanske kan beskrivas som spelvärldens typ av hockey. Tempot är högt, man hinner inte alltid se vad som händer omkring en och man måste nästan reagera instinktivt istället för medvetet. Om du slappnar av i en sekund kan du både skada dig, bli skjuten eller gå rakt in i en dödsfälla. Så illa kanske det inte är under en hockeymatch, men nog krävs det en viss spelartyp för att lära sig bemästra ett FPS-spel. Började man inte spela FPS tidigt i sitt gamer-liv kan det kännas svårt att plötsligt ta sig an genren, med allt vad det innebär, eftersom många spel först blir som mest underhållande på en högre nivå. Många av dem är också onlinespel där du får som roligast när du spelar med andra. Nackdelen kan dock vara att du måste uppfylla din roll tillräckligt väl för att inte hamna i konflikter med dina lagkamrater, för i ärlighetens namn, när det gäller liv och död på slagfältet – då är ofta nerverna på utsidan!

Spelserier som tagit oss med storm

FPS-spelen var några av de spel som först lanserades som lagspel online, eftersom de passade utmärkt att spela i realtid och PvP. Alla gamers som växte upp på nittiotalet minns de där första trevande stegen i klassiker som Doom och Wolfenstein. Även om dessa spel kanske inte var de snyggaste, rent grafiskt sett, var det här som vi första gången kom i kontakt med nerven som kännetecknar FPS. När sedan Quake lanserades 1996 hamnade vi i en riktig 3D-värld, med chans att skjuta sönder zombies och odöda med både hagelgevär och futuristiska drömvapen. Quake släpptes i fyra upplagor och 2009 kom Quake Live som var en helt gratis version av spelet. När man sedan började spela mer och mer online släpptes först Half-life, och Counterstrike som en modifikation på detta, vilket sedan blev ett eget spel och idag, ensamt på toppen av FPS-spel. Call of Duty är en annan serie som upp till dags dato släppts i 15 olika varianter med en sammanlagd försäljning på 55 miljoner exemplar. I samma anda nämner man ofta Battlefield från de svenska utvecklarna DICE och som spelas på både PC, PS4 och Xbox.

De bästa FPS-spelen

Spelen du borde upptäcka

De flesta av oss har spenderat en timme eller två i något av redan nämnda spelserier, men det finns såklart också en hel del FPS-spel som inte fått lika mycket uppmärksamhet som marknadens giganter. De spel du kanske missat inkluderar Operation Flashpoint som utspelar sig under Kalla kriget, och som trots många år på nacken fortsätter attrahera en stor publik och har en stadig fanbas. Här är det även en lite vuxnare ton bland spelarna och ett dåligt beteende uppskattas inte! Även Red Orchestra och America’s army är verklighetsbaserade FPS-spel som kombinerar taktik med själva skjutelementet. Här får man ofta stanna upp och ta beslut genom att samarbeta eller inte med medspelare, och spelens narrativ är av större vikt än i de andra serierna. Med andra ord kan du välja FPS-spel där du bara får skjuta och döda, eller spel som även kräver lite tanke och problemlösningsförmåga innan du får skjuta och döda!

Spelen du borde upptäcka