Frost Byte LAN

Frost Byte LAN

Datorspelshistoria

Under de senaste femtio åren har mycket hänt i den digitala spelvärlden där det har gått från att vara något begränsat för militära och akademiska syften till att vara en industri som är värd flera hundra miljarder kronor världen över. När man talar om datorspelens historia är det omöjligt att inte tala om den digitala teknikens historia då de båda är nära kopplade till varandra. Spel idag precis som förr kräver avancerad teknik för att kunna hantera de data som spelet innehåller. Precis som de första datorerna var de första datorspelen utvecklade i militära syften innan teknologin blev tillgänglig för allmänheten, vilket är nästan tvärt om idag där det är datorspelen som driver teknologin framåt i många fall då användarna kräver mer och mer avancerad grafik.

De tidigaste datorspelen

Det finns olika argument och resonemang om vem som var uppfinnaren till det första datorspelet, där det finns spår ända bak till fyrtiotalet med Edward U. Condons datorbaserade variant av det klassiska spelet Nim. Även om många klassificerar Spacewar! från 1962 som det första datorspelet finns det alltså tidigare varianter som också går att anse vara föregångare till de datorspel vi har idag. OXO var ett spel som togs fram 1952 och var en digital variant av tre-i-rad som spelades mot datorn själv. Det första interaktiva spelet uppfanns 1958 och kallades Tennis for Two och krävde enorma datorkomponenter för att köra det analoga datorspelet.Spacewar! togs fram på MIT i USA som var ett datorbaserat spel med syfte att skjuta den motsatta spelaren utan att bli skjuten själv. Spelet kördes på en PDP-1 dator som då kunde hittas på universitet, då den hade ungefär samma storlek som en bil. Det var några år efter detta som man ansåg att datorspel kunde ha kommersiell potential och en av de första prototyperna togs fram 1967 med namnet The Brown Box vilket var ett spel som kunde kopplas till Tv:n.

Datorspel inte bara något för laboratorium och universitet

Atari “Pong” 1972

Det första spelet tillgängligt för allmänheten släpptes 1972 och kallades Odyssey men hade inte särskilt stor framgång. Någon som lyckades bättre var Atari som 1972 släppte Pong som blev snabbt mycket populärt. Pong gick att hitta på barer och mässor när det först släpptes, men efter den stora efterfrågan släppte utvecklarna 1975 en version som gick att spela hemma vilket hade lika stor framgång. Efter detta började branschen att växa och under 70- och 80-talet kom flera historiska spel fram som många känner igen än idag. Några av de största spelen som kom fram under denna tiden var Space Invaders från 1978, Pac-Man som ursprungligen togs fram i Japan, och Donkey Kong vilket introducerade karaktären Mario för första gången.Under början av 80-talet erfor spelbranschen en krasch i följd av en mättad marknad med många spel av låg kvalitet. 1985 återhämtade sig dock spelvärlden med Nintendos släpp av NES vilket hade förbättrad grafik, färg, och ljud jämfört med de tidigare spelen. I följd av detta kom ett antal spel som många idag känner igen såsom Super Mario Bros., The Legend of Zelda och Metroid.