Frost Byte LAN

Frost Byte LAN

Betta på e-sport

E-sport växer varje år och blir mer och mer populärt – även för de som inte spelar själva. Samtidigt som utbudet breddas med fler spel att välja mellan, öppnas också fler och fler turneringar upp för nyfikna åskådare. Med detta skapas fler stjärnspelare, prissummorna blir större och samtidigt växer marknaden kring e-sport, med merchandise, LAN-partyn och betting på e-sporten. Tillhör du de som gärna följer de stora matcherna via stream eller twitch kan du krydda stämningen genom att placera spel och bets på hur matcherna kommer att sluta, precis som man gör med vanliga sporter! Detta kan också fungera som en inkörsport för de som bettar och gillar sport men ännu inte upptäckt tjusningen eller greppat konceptet kring e-sport.

Spelen och marknaderna

För att komma igång och betta på e-sport behöver man veta lite om de olika typerna av spel som utgör själva marknaden för betting. De e-sporter som lockar flest tittare har också den största marknaden av betting och odds. Dota 2, CS:GO, StarCraft 2 och LoL tillhör de e-sporter där flest matcher spelas i de officiella svenska och internationella ligorna, men du kan också spela på andra stora spel som Hearthstone och Overwatch. Oftast placerar du bets på vilka som kommer att vinna matchen i slutändan, men du kan också spela på hur många omgångar som matchen kommer att vara, vem som vinner hela kartan, hur många kills varje lag kommer att ha eller hur länge matchen kommer att vara. Olika spel har såklart olika marknader så när du placerar bets på e-sport lär du dig samtidigt hur datorspelet fungerar. Om du redan är insatt i detta så har du allt att vinna på att lära dig olika typer av strategier eller att lära dig de olika lagens styrkor och svagheter. Precis som med vanlig betting gäller devisen – ju mer du vet, desto större är chanserna att vinna. Det är inte bara lagen som spelar som har olika strategier, även du som bettar behöver ha koll på grundläggande funktioner för att optimera dina vinstchanser.

 

Strategier för betting

Det svåraste med att betta på e-sport är kanske att hitta marknaderna. Långt ifrån alla bettingbolag erbjuder dessa marknader då många spelbolag begränsar sin sportsbook till vanliga marknader som fotboll, ishockey och handboll, med en och annan oddsmarknad inom nöje eller politik. Det kan löna sig att leta online efter internationella eller engelska spelbolag som brukar ha mer e-sport för sina spelare. När du hittat ditt spelbolag ska du fundera över om du vill betta system eller enskilda matcher. System ger högre odds och mer pengar tillbaka, men de har också större risk. Granska marknaderna: vilka är ”lätta” att sätta och vilka är svårare? En strategi är att kombinera svagare od

 

ds, men låta de högre oddsen vara singlar. Du kan också välja att spela på individuella spelares prestationer inom vissa lag, vilket innebär att du kan satsa på att en spelare gör bra ifrån sig även om dennes lag skulle förlora. Om matchen du följer har några riktiga stjärnspelare i varje lag kan detta vara enkla bets!